專欄

錯過心儀對象同公司錯過人才,原理係一樣

錯過心儀對象同公司錯過人才,原理係一樣

 

同行好友A先生一直想追財經主播Y小姐(因為幾熟,知佢唔介意俾我做例子),其實Y小姐一直對佢有好感, 放工一齊打邊爐,放假兩個人睇戲,關係幾close,前前後後持續咗兩年,Y小姐俾哂機會,A先生一直好有信心, 時機成熟就會確認關係,有一晚終於發現Y小姐係IG post咗同另一個男仔嘅倫敦旅行親密照,事後Y小姐閨蜜就話人哋等咗你兩年已經無耐性要放棄。

 

同我地行業一樣,一個稱職的Headhunter是會在「嚴謹篩選」和「速度」中取個平衡點,因為有實力的Candidate好快被市場吸收,他們收到的Offer往往不只一家公司,只有以速度處理,才能保證Candidate不會先被其他公司招聘,可順利加入客戶公司團隊。

 

同樣地,很多公司在招聘上也很講究速度,HR未必會話您知道,公司崗位有幾急(原因包括之前安排入職的人才俾另一間公司挖了角/ 舊公司加人工唔畀走/ 番工第一日已no show等等) ,未計職位vacant多一個月令公司少左1個月生產力,HR仲會俾老細日追夜追,所以, 一般情況下HR也比較急,會希望找到「即時入職」的候選人。當Candidates問希望去完個旅行或休息多一星期先report duty,人哋已經未必會考慮你,甚至,當有申請者就算條件差D,但可以安排即時入職時都會揀咗先。

 

好似年底公司就處理的其中一個case為例,客戶是接開政府project的公司,年底就中標了一個規劃幾大的,而我地嘅工作就係要一星期多要內物色和挖角到一位70K月薪嘅Architect,最好聽日面試後日返工,那個行業的Architect全香港得70-80人,符合人工和條件的有3成幾,結果最後篩選下有幾位可以安排面試, 僱主請了在幾位當中經驗最差的一位,原因正是因為他可以即時入職。

結論係,不論公司想找到好人才,或人才想找到好公司,或者同心儀對象表白,速度係好重要,都係誠意的另一個展現方式。

 

本文經由作者譚翹暉授權轉載,並同意Business Touch編輯文章與修訂標題。文章內容為作者個人意見,不代表本公司立場。)

作者:譚翹暉

 

譚翹暉 獵頭公司

Caterbee HR Group董事,活躍的獵頭人,處理超過一百家企業不同崗位的招聘,包括跨國企業、上市公司和央企等,致力推動獵頭服務普及化,並透過人才配置推動企業成長。

Tags
Show More

相關文章

Close