專題

【專題訪問】突破思想框架 將激勵演講推廣至華人市場 遍及十多個國家

你曾經有很想去實現的事情嗎?有多想去做?最後有去做嗎?相信不少人心中或多或少有想做的事,但可能有不同的理由及困難,最終沒有去完成。相信生命影響生命的Brian(車志健),想把自己的故事及經驗透過演講傳遞出去,於是開展了激勵演講家的事業路,把當時無人認識甚麼是激勵演講家,Brian通過自身的努力,及網絡的力量,一步一步推廣出去,現時已成功影響數以百萬的人,達到自己目標之餘,也幫助別人找到自己的目標。

 

作為Brian Cha Motivation創辦人的Brian,是一名激勵演講家,他表示不少人對激勵演講家的工作有疑問,他說︰「簡單咁講,我工作就係激勵你,有人會覺得激勵呢樣嘢可有可無,唔太迫切,但係呢個係領導者需要有嘅一項能力,可能你會遇到一班冇活力嘅同事,或者自己都冇目標,呢個時候激勵就可以幫到你。我會分享我嘅故事及經驗,改變聽眾嘅想法,令聽眾由唔相信自己變成有自信,從而讓成績有所提升。」

 

除了現場演講外,Brian還會做企業培訓,11CEO私人課程,還會為創業者提供導師服務,「職場上有啲人對前路唔太清晰,有啲係事業停滯不前唔知有乜嘢方法向前。會有公司激請我去為佢哋嘅員工做演講,而我亦會舉辦唔同主題嘅演講畀人報名參加,我希望透過我嘅演講,令受眾可以得到啟發,得到改變。」

打破思想限制成就自我 

修讀營養學的Brian,一直從事着健身教練的工作,直到13年,他嘗試作一些突破。「當時事業發展進入一個樽頸位,想搵突破,同朋友傾開偈,傾到不如試吓挑戰建力士世界紀錄;最後成功挑戰12小時內,揮桿擊出一百碼外嘅高爾夫球的世界紀錄」

而在挑戰建力士世界紀錄的過程中,啟發了Brian開展新的事業道路,「啲人聽到我話想挑戰建力士世界紀錄時,大部分都係講冇可能、唔得嘅,而當我真係成功挑戰時,我感覺到改變咗唔少人嘅想法。然後,零零散散有公司搵我做分享,喺過程中,見到我所講嘅故事對有啲人係有幫助,激勵到人,而我腦海中其實仲有好多諗法想與更多人分享,想改變更多嘅人,於是開始諗方法將演講變成我嘅工作。」

 

善用網絡成能力槓桿

最初Brian想盡方法,讓自己成為一名激勵演講家,創立Brian Cha Motivation,「當時市場上冇呢個職業,想求職都做唔到,於是我就自己創業,走去印咭片,上面印住我個名及激勵演講家嘅title,然後就拎住啲咭片周圍派,派咗過千張出去,不過搵我嘅人唔多,始終我嘅知名度唔夠。喺15年我再成功挑戰多一個建力士世界紀錄;同時利用網絡力旺做宣傳。」

 

要找到合適客戶群,第一步就是要讓人認識,Brian認為網絡就是一件十分有效的宣傳工具,「你有能力但都要畀人知道先有價值,我哋堅持每日都喺自己平台上分享有用嘅資訊出去,例如銷售、溝通及心理等方面可以讓人進步的方法,但唔會去hard sell,我哋抱住嘅觀念係點樣幫到其他人,有啲人會努力咁諗點去賺錢,有趣嘅係我哋諗有咩服務及產品可以幫到人時,反而得到唔少生意合作嘅機會。」 

 

現時Brian的演講已去到十多個國家,網上的學生已超過2萬,透過網絡的力量每月接觸超過300萬名成眾,Brian認為這些都是一步一步堅持所得來的。

 

目標使人有動力去進步,Brian也有他的展望及目標,同時正想方設法去實現,「希望將激勵演講家呢樣嘢帶畀全球華人認識,可以有朝一日,啲人提起華人嘅激勵演講家時,第一時間就諗起我。以我現時嘅演繹方式,將事業推展到更進一步,成為一位世界級嘅演講者。」

 

Tags
Show More

相關文章

Close